Sihirli Sözcükler


  Kelimeler asla yok olmak için var olmazlar. Dilimizden dökülüyorlarsa, ya da önümüzdeki kağıdı süslemeyi tercih etmişlerse elbet vardır bir bildikleri. Eğer bir gün bütün bir hikaye yok olma yolunda ilerlemeyi tercih etmiş, düşlerle uyuşamamışsa bir çekmece de yıllar sonra okunup, tebessüm yaratmak için derinliklerde kaybolurlar.

  Her birine yıllar ilerledikçe yepyeni anlamlar katılır. Yeni sözcükler eklenir ya da var olana yeni anlamlar yüklenir. Eskiden acıtan şimdi seni güldürür, umursamadığın bir anda değerli olur. Kim bilir belki de yıllardır kullanmaya tenezzül etmediklerin aslında en kıymetlileridir.

  Bazen ucunun varacağı nokta kestirilmeden akar gider, bazen yüz milyon kez düşünülür gideceği yer yanlış olmasın diye. Sen ne kadar çabalarsan çabala kelimelerinin anlamı karşındaki için onun dağarcığı kadardır. Her yaşam kendince anlamlar yüklediği için ortak bir yönde anlaşmak her zaman mümkün olmayabilir. İşte o zaman canın yanar. İşte o zaman sıkışırsın bir köşeye, kaçmak istersin ama çıkış yollarını bulamazsın.

  Genelde o çıkış noktalarını bulabilmek için birinin ışık tutması gerekir. Benim için öyleydi en azından. Başka kelimelerin yardımıyla yeni yollar keşfederdim. Ama birden farkına vardım ki ayağa kalkmak için kendi cümlelerin yol gösteriyorsa o yol her zamankinden daha pürüzsüz, daha keyifli, daha heyecan verici. Hani yaralıyor bazen, nefesin daralıyor, harfler birleşip de kelimeler oluşup da cümlelere dönüşemiyor. Oluşsa da noktalarla sonlanmıyor, aksine hepsinde soru işaretleri beliriyor. Bazense ünlemler, ünlemler.

  Eğer sözcüklerin gücüne inanmıyorsan yoksun. Hisler her zaman en değerlisidir elbette ama eğer onu harmanlayamıyorsan, dökemiyorsan dilinden her zaman bir boşluk doldurmaya mecbursun.

 Olmadığını kabullendiğinde buruşturuyorsun, önce atmaya kıyamıyorsun onca yazılmışlığı. Sonra öyle bir an geliyor ki tekrar düzeltip okuyorsun, resmen ruhun sızlıyor… Peki ya daha da sonra? Tamamen kendine adamaya karar verip akıp giden zamanı, alevlendirip tüm kelimeleri, küllerin oluşmasını seyrediyorsun… Dumanlar gözünü yakıyor, o yüzden diyorsun gözümden akan yaşlar. Ve her acının seni biraz daha büyütmesini izliyorsun yıllar sonra geriye dönüp seyredebildiğinde hayatını….

Yorumlar

Popüler Yayınlar